Denna korv är en traditionell, värmländsk specialitet. Den har tillverkats ända sedan 1929, det vet man med säkerhet då ”Värmlandskorven” faktiskt omnämns i Selma Lagerlöfs ”Mårbacka”. Man tror att korven är en modernare variant av Rishultskorven, som kommer från Småland. I den korven ersätts korngryn och potatis med ris, medans man i Värmlandskorven drygar ut köttet med potatis. 

Ingredienser och tillagning

Värmlandskorven är, precis som fläsk-, kött-, gryn-, och stångkorv, orökt. Korven kokas på samma vis som man kokar fläskkorv och köttkorv, grynigheten påminner också om dessa korvar då även de innehåller potatis. Med fördel lägger du ett lagerblad eller två i vattnet när du kokar korven, som tillsammans med några hela pepparkorn ger en god smak åt korvspadet.  

Då korven är grynig och innehåller förhållandevis lite köttmängd, är det gott med lättsamma och något kryddstarka tillbehör. Som exempel kan nämnas rotmos, potatismos, grön- och rödkål, sötstark senap och äppelmos. Kokt potatis går naturligtvis också bra att servera till, gärna med en krämig senapsås, i vilken du kan använda några skedar av korvspadet för att sätta extra smak. 

Kuriosa

Sedan 2007 firar man ”Värmlandskorvens dag” den tredje torsdagen i augusti månad. Korven är, som namnet avslöjar, mycket populär i Värmland, där man på äkta värmländsk dialekt kallar den för ”Värmlandskôrv” (Värmlandskörv). Den går också under namnet ”Jolappelkôrv”, eller ”Potatiskôrv”. 

Bland svenskättlingar i USA är det sistnämnda namnet känt, Potatiskôrv är en viktig rätt på det svenska julbordet. 

Recept 

Det finns naturligtvis många olika recept och tips om hur man tillagar denna traditionella, värmländska korv. Vill du läsa mer än bara recept ska du köpa författarinnan Lena Sewalls bok – ”En bit Värmland”. Den är fylld med recept i alla möjliga varianter, all naturligtvis med anknytning till Värmland. Detta är troligtvis den största samling recept där de är uppkallade utifrån värmländska personer och platser.