Korvrökning är en gammal metod att bevara livsmedel en längre tid. Man kan varmröka eller kallröka ett köttstoppat fjälster hängande. Förberedelserna är malning av kött som kryddas och sedan fylls i ett skinn. Därefter vidtar rökningen som tar kort stund eller lång beroende på metod. Att stoppa och röka korv är metoder som funnits i Sverige sedan medeltiden. På 1700-talet blev korv en så kallad fattigmansmat och blev tillägnad allmogen, man kunde blanda i lite vad som helst. Man till och med förordade att späcket i korven skulle vara härsket för att ge den rätta smaken. Att röka korv själv kan man göra om man bygger en rök. Den som sett tv4:s Farmen har kunnat se hur detta går till. Numer finns även små rökattiraljer för hemmabruk. Man kan använda speciellt träspån för att få den rätta smaken. Vanliga wienerkorvar och falukorv är varmrökt, salami, rökt medvurst och liknande är kallrökt.

Innehållet i korv

Kan variera från land till land men som regel innehåller den kött av nöt, fläsk eller lamm. Vegetariska alternativ som sojakorv har blivit vanligare på senare tid. Korv tillhör familjen charkuterier och kan ha många olika former, tjocka, smala, långa eller korta. Genom att den vanligen innehåller mycket fett ger den ett stort proteinvärde ofta 200 kilokalorier i en korvbit på 100 gram. Olika svenska rätter med korv är följande:

  • Stekt falukorv med stuvade makaroner
  • Korv Stroganoff
  • Gratinerad falukorv med potatismos
  • Isterband med stuvad potatis och rödbetor
  • Stångkorv special
  • Fläskkorv med rotmos
  • Wienerkorv eller bratwurst på gatukök med potatismos och räksallad

Korvens historia

Ordet korv kommer från fornnordiska och betyder böjd och/eller stump. Kanske influerad av danskan har man även i Sverige kallat korv för pölsa men numer betecknar det en särskild maträtt. Men korv ansågs länge som en föga önskvärd produkt. Först en bit in på 1900-talet då korv såldes genom ”låda på magen” och korvkiosker startades började korvens status växa. Korvgubbar, eller korvkvinnor förekom först vid Stockholmsutställningen 1897 då de serverade korv med mos. Kokt korv som först var varmrökt och serverat med bröd och senap dröjde dock till 40- eller 50-talet. Med takt i influenser från utlandet började många nya typer av korv att fylla vårt sortiment.