Mina korvfavoriter: Bratwurst

Visserligen kan man tycka om en kokt med bröd på en hockey eller fotbollsmatch, isterband till lunch eller falukorv. Men mina nya favoriter kommer från utlandet. Den första förtjusningen fick jag på 80-talet då jag upptäckte Bratwurst. Denna tyska korv kan tillverkas på fläsk, nöt eller lammkött. Den kryddas med kryddnejlika, kummin, muskot och vitlök. Man kan äta korven med bröd och/eller pommes med stark senap. Med tomatsås och curry kalls den Currywurst. Det äldsta dokumenterade receptet dateras år 1432, så tänk på att det är en relik du stoppar i munnen. Ursprunget är Thüringen i centrala Tyskland. Ordet Bratwurst kommer från tyskans bräte som har betydelsen fint hackat kött. Idag serveras Bratwurst i stort sett alla korvkiosker landet runt.

Mina korvfavoriter: Salami

Salami var min första korvförälskelse redan på sjuttiotalet. När pizzan hade gjort sitt intåg i landet blev jag förtjust i Cacciatore, pizza med salami och svarta oliver förutom ost och tomatsås (fast ofta begärde jag utan sås eftersom korven smakade bättre då). Korven tillverkas av nöt eller fläskkött eller bådadera sant bacon som huvudingredienser. Beroende på vilket land den härstammar från kryddas den med vitlök, svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar, paprika, muskot, koriander, kummin, vin, konjak, socker och salt. Själv frestas jag mest av ungersk salami som tilltugg eller på mackan och italiensk på pizzan. Spansk salami är bäst som tapas. Tänk dock på att i samtliga dessa fall skall korven skivas mycket tunt. Man kan även med fördel använda salami i vissa grytor och med grädde blir det en fin brytning.

Mina korvfavoriter: Chorizo

Kom till mig under millennieskiftet: Eller Chouriço som den även kallas kommer från Iberiska halvön (Spanien och Portugal) men har spritts till stora delar av världen. Den är oftast grovmalen med nötkött (främst), men även finmalen som i Mexiko. Gorven stoppas alltid i fjälster från gris och används färsk eller torkad. Den färska som grillas kan vi svenskar idag stöta på vid arrangemang, en man med ”låda på magen rätt” säljer Chorizo gatan. Färgen får den från paprika och den kryddas starkt. Men ingredienserna kan även användas utan skinn i grytor och liknade maträtter, speciellt i Sydamerika samt till tacos, burritos, tortas eller blandas med äggröra till frukost.