Falukorv i all ära men att få prova på en hel rad olika korvar var verkligen en upplevelse. Att få berättat historian omkring korven och få veta vad den innehåller var mycket intressant. I Sverige fanns ju förut bara några sorters korv men i dag kan man välja och vraka mellan olika korvsorter. Den korvprovning som anordnades genom jobbet fick mig att öppna ögonen för hur man kan göra korven till att till och med passa på en middagsbjudning. Vi fick smaka på omkring tio olika sorter och det var allt från tysk vitkorv till arabisk merguez. Till varje korv vi smakade berättade föreläsaren vad den innehöll och dess ursprung. För varje smakning fick vi även små smakbitar av vad som är vanligt att servera till den. Till den tyska korven fick vi lite surkål och till den arabiska lite bröd och couscous. Vi fick veta att en del av korvarna passar utmärkt för att ge extra sting åt gryträtter. Det gäller speciellt den slaviska korven kabanoss och spanska chorizo.

Vill du upptäcka mer korvar?

Som korvälskare kan du passa på att prova olika korvar när du är på semester. Om du råkar vara i Sloveniens huvudstad Ljubljana är det ett måste att besöka Klobasarna som är ett ställe som har fått åtskilliga priser för sin korv. Deras “carnian sausage” är välkänd och oerhört populär. Om du är i Tyskland behöver du inte leta länge förrän du hittar ställen som säger sig ha bästa korven. I Berlin hittar du flera ställen som serverar curry wurst. Den serveras med ketchup och curry, antingen med bröd eller pommes frites. Man behöver förstås inte lämna Sverige för att få äta god korv från världens alla hörn. I Landskrona ligger korvhuset som har över 100 olika korvsorter. Hos dem kan man även boka korvprovning om man är en grupp.